Kaj pa, če vseeno pride do vžiga?

protipozarni javljalnik

Protipožarni javljalnik

Varnostniki – interventi Sintala posredujejo tudi ob požarnih alarmih, ki jih prožijo protipožarni sistemi tehničnega varovanja ob zaznanem požaru. Nekaj od zaznanih požarov bi se dalo preprečiti, drugih pač ne. Pomembno je torej tako preventivno ravnanje kot tudi ukrepanje v primeru, ko do vžiga kljub vsemu pride.

“Poznamo primer, ko je lak za lase z omarice padel na vklopljen likalnik. Zaradi vročine je pločevinka popustila in lak se je razširil po prostoru. Vendar se še vedno ni vžgal: vžgal se je pri stropu, ker je bila prižgana tudi luč,” je Jože Jazbec, strokovni sodelavec iz sektorja varstvo pred požarom, strnil resnični scenarij nesreče, ki bi jo bilo res nemogoče predvideti. Eksplozija je bila tako močna, da je za nekaj centimetrov premaknilo montažno steno. “Človek bi mislil, da je razneslo jeklenko, pa je bil samo lak,” se čudi Jazbec. Na srečo se v opisanem primeru ogenj ni razširil.

Tehnologija proti požarom

Rešitev, kako škodo v primeru požara čim bolj omejiti, prinaša tehnologija, ki hodi z roko v roki z usposobljenimi delavci.

Igor Rot, vodja projektive v Sintalu, priporoča namestitev avtomatskih javljalnikov požara. “Poznamo več tipov javljalnikov. Optični javljalniki so primerni tam, kjer se pričakuje, da se bo med vžigom pojavil dim, kar je značilno za večino požarov. Ti javljalniki zaznajo začetek požara v najbolj zgodnji fazi, ko še niti ni požara, temveč samo tlenje. Niso pa primerni za prostore, kjer sta dim ali para običajna, denimo v kuhinjah. Tam se namešča termične javljalnike, ki sprožijo alarm zaradi spremembe temperature, oziroma ko se temperatura dvigne na določeno višino.

Poznamo tudi plamenske javljalnike in javljalnike isker, ki so primerni za industrijske objekte, za domove pa manj. Tu so seveda še detektorji plina.

Pri sodobnih požarnih sistemih se o alarmih ne odloča posamezni javljalnik, ampak centrala. Ta se odloči, ali gre za alarmno situacijo, na podlagi nastavitev, in v tem primeru pošlje signal v varnostno-nadzorni center.

This entry was posted in dom, Nasveti, Varnost, Varovanje, Varstvo pred požarom and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *