Kjer je dom, je tudi ogenj

brezskrbno pred požarom tudi na dopustu

Vas na dopustu skrbi, če je dom varen pred požarom?

Ogenj je eden od štirih glavnih elementov narave in tudi zelo pomemben del naše civilizacije. Ta velesila pa lahko poleg vsega dobrega, če uide iz vajeti,  povzroči tudi ogromno škodo. Požar, ki se zgodi, ko je nekdo prisoten, ima seveda lahko še bolj grozljive posledice kot v praznem stanovanju, pa vendar je velika razlika v tem, da se tak požar praviloma hitro opazi in pogasi.

Ko odhajamo od doma, še posebej za dlje časa, se prepričajmo, da nam je ogenj v času odsotnosti ne bo zagodel.

V zadnjem času so varnostniki in varnostnice Sintala posredovali ob številnih požarih. Nekaj bi se jih dalo preprečiti, drugih pač ne. Pomembno je torej tako preventivno ravnanje kot tudi ukrepanje v primeru, da do vžiga kljub vsemu pride.

Izklapljajmo električne aparate

“Preden odidemo od doma, se prepričamo, da so gospodinjski aparati izklopljeni. Pred odhodom v službo vklopiti pralni stroj se zdi praktično, vendar je tudi precej tvegano početje. Veliko je primerov, ko je prav zaradi okvare pralnega stroja prišlo do vžiga,” pravi Blaž Židanek, Sintalov strokovnjak za varstvo pred požari. Preverimo tudi, ali smo izklopili grelnik vode, likalnik, pečico, pomivalni stroj…

Pred daljšo odsotnostjo pa je najbolje vse porabnike električne energije kar fizično izklopiti iz omrežja – tudi računalnike in televizorje. Tako se izognemo posledicam možnih kratkih stikov in udarov strel, ki lahko ne le močno poškodujejo naprave, temveč tudi povzročijo požar.

Vnetljive snovi spadajo na hladno

Vnetljivih snovi in stvari ne hranimo blizu virov toplote. Močno vnetljive snovi, ki jih najdemo v skoraj vsakem domu, so na primer lepila, parfumi, barve, laki, spreji, alkohol, tudi čistila in seveda plin v jeklenkah. Te snovi prav tako ne smejo biti izpostavljene neposrednemu soncu. Če se le da, jih hranimo izven stanovanja v ustreznih prostorih. Plinske jeklenke pred odhodom zapremo, da preprečimo uhajanje plina. Pri rokovanju z njimi pa je treba biti pozoren tudi na dosledno upoštevanje navodil: vestna menjava tesnila, pregled cevi, …

Sobe zapremo, a ne zaklenemo

Čeprav radi zračimo stanovanja, ko nas ni, je sobe bolje zapirati, saj s tem ustavimo ali vsaj upočasnimo širjenje požara. Jih pa ne zaklepajmo, saj bi s tem otežkočali delo gasilcem.
Kot se je pred kratkim prepričal tudi Sintalov intervent, ki je prišel pogasit požar v varovani garažni hiši, so nevarni tudi nezadostno ugasnjeni ogorki cigaret. Zato pred odhodom vedno omočimo pepelnike z vodo in jih izpraznemo.

Kaj pa, če vseeno pride do vžiga?

This entry was posted in dom, Nasveti, Varnost, Varstvo pred požarom and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *